Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…
A. Ratalny
B. Obrotowy
C. Inwestycyjny
D. W rachunku bieżącym
ROL.05 Pytanie 2
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji twarogu i jest wykorzystywany w żywieniu zwierząt?
A. Młóto
B. Serwatka
C. Ekspelery
D. Maślanka
ROL.05 Pytanie 3
Organizacja i prowadzenie prz…
Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem
A. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
B. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
C. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
D. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
ROL.05 Pytanie 4
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas porządkowania przestrzeni pracownik wyłączył zasilanie lodówki, co doprowadziło do zepsucia się przechowywanych artykułów. Te straty nazywane są
A. niezawinionymi
B. zawinionymi
C. naturalnymi
D. systematycznymi
ROL.05 Pytanie 5
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumenty związane ze sprzedażą powinny być archiwizowane od końca roku, którego dotyczą, przez minimum
A. 5 lat
B. 10 lat
C. rok
D. 2 lata
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…
W procesie przygotowywania kapusty kiszonej wykorzystywana jest fermentacja
A. octowa
B. mlekowa
C. propionowa
D. alkoholowa
ROL.05 Pytanie 7
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?
A. Reklamę telewizyjną
B. Reklama w lokalnej gazecie
C. Tablica reklamowa na ulicy
D. Ulotki rozdawane przechodniom
ROL.05 Pytanie 8
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką kwotę stanowią kapitały własne w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna wartość aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi
400 000 zł, a suma kapitałów obcych to 170 000 zł?
A. 170000 zł
B. 230000 zł
C. 400000 zł
D. 570000 zł
ROL.05 Pytanie 9
Organizacja i prowadzenie prz…
Nieobecność danych adresowych klienta na wystawionej fakturze sprzedaży jest błędem
A. chronologiczny
B. rachunkowy
C. formalny
D. merytoryczny
ROL.05 Pytanie 10
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument księgowy, który występuje w zarządzaniu magazynem i potwierdza przyjęcie nowych towarów, surowców lub produktów do magazynu z zewnątrz, to
A. Mm.
B. Wz.
C. Pz.
D. Zw.
ROL.05 Pytanie 11
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowując mleko surowe przez maksymalnie 24 godziny, jaka temperatura nie powinna być przekroczona?
A. 8°C
B. 10°C
C. 2°C
D. 6°C
ROL.05 Pytanie 12
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik uniemożliwia swoim pracownikom podejmowanie decyzji i wykazywanie inicjatywy, częściej stosuje sankcje niż nagrody. Jaki styl zarządzania charakteryzuje opisane zachowanie?
A. Nieingerujący
B. Demokratyczny
C. Konsultacyjny
D. Autokratyczny
ROL.05 Pytanie 13
Organizacja i prowadzenie prz…
Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?
A. 15
B. 25
C. 20
D. 10
ROL.05 Pytanie 14
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką część swojego stałego wynagrodzenia otrzyma pracownik, będąc na urlopie wypoczynkowym?
A. 90%
B. 80%
C. 75%
D. 100%
ROL.05 Pytanie 15
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca tworzy kampanię promocyjną dla swoich produktów na podstawie modelu AIDA, według którego powinien
A. przyciągnąć uwagę klienta, zaangażować go produktem, wzbudzić chęć jego nabycia, zmotywować do zakupu
B. zainteresować klienta produktem, zmotywować do zakupu, sfinalizować transakcję, potwierdzić słuszność decyzji klienta
C. wywołać w odbiorcy pragnienie posiadania produktu i zrealizować transakcję zakupu
D. zainteresować klienta, wzbudzić pragnienie posiadania, zmotywować do zakupu
ROL.05 Pytanie 16
Organizacja i prowadzenie prz…
Najistotniejszym zagrożeniem dla zdrowia ludzi w kontekście żywności jest
A. napromieniowanie
B. pozostałość antybiotyków
C. skażenie mikrobiologiczne
D. przenawożenie
ROL.05 Pytanie 17
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?
A. 4 500 zł
B. 5 500 zł
C. 5 000 zł
D. 4 000 zł
ROL.05 Pytanie 18
Organizacja i prowadzenie prz…
Księgowa zastosowała metodę amortyzacji, która polega na dokonywaniu odpisów proporcjonalnych do stopnia zużycia w danym czasie. Która to technika?
A. Równomierna
B. Degresywna
C. Naturalna
D. Progresywna
ROL.05 Pytanie 19
Organizacja i prowadzenie prz…
Kapitały obce firmy obejmują
A. zysk niepodzielony z roku poprzedniego
B. kapitał rezerwowy
C. zobowiązania wobec dostawców
D. zysk z działalności operacyjnej w bieżącym roku
ROL.05 Pytanie 20
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba biorąca udział w przetargu zobowiązana jest do wniesienia
A. poręczenie.
B. udział.
C. akcept.
D. wadium.
ROL.05 Pytanie 21
Organizacja i prowadzenie prz…
Prawo do otrzymania dywidendy przysługuje właścicielowi
A. akcji
B. sumy
C. wkładów
D. kwoty
ROL.05 Pytanie 22
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych ma obowiązek prowadzenia
A. księgi przychodów i rozchodów
B. ewidencji zakupu
C. ewidencji sprzedaży
D. książki kasowej
ROL.05 Pytanie 23
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 200 000 zł. Ile wyniesie wartość tego środka po 8 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 40 000 zł
B. 50 000 zł
C. 30 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 24
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka jest roczna stopa amortyzacji urządzenia, którego czas eksploatacji oszacowano na 8 lat?
A. 11,5%
B. 13,5%
C. 12,5%
D. 10,5%
ROL.05 Pytanie 25
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument Mm w systemie gospodarki magazynowej jest generowany w przypadku
A. wydania materiałów dla odbiorcy
B. odbioru towarów od dostawcy
C. zwrócenia materiałów przez dostawcę z powodu ich niskiej jakości
D. przesunięcia międzymagazynowego
ROL.05 Pytanie 26
Organizacja i prowadzenie prz…
Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?
A. Podmrażanie
B. Zamrażanie
C. Odmrażanie
D. Liofilizacja
ROL.05 Pytanie 27
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić
A. księgowego
B. prawnika
C. ekonomistę
D. technologa
ROL.05 Pytanie 28
Organizacja i prowadzenie prz…
Styl zarządzania oparty na demokracji zakłada, że
A. wyłącznie menedżer ma prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji
B. pracownicy mają prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
C. wyłącznie pracownicy podejmują wszystkie decyzje strategiczne
D. pracownicy nie mają prawa do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
ROL.05 Pytanie 29
Organizacja i prowadzenie prz…
Najmniej wymagającą formą w zakresie obowiązków związanych z ewidencją podatkową oraz księgową jest
A. księga podatkowa
B. karta podatkowa
C. księga inwentarzowa
D. ryczałt ewidencjonowany
ROL.05 Pytanie 30
Organizacja i prowadzenie prz…
Kiedy firma wystawiła fakturę z niepoprawnie naliczonym podatkiem VAT, co należy zrobić, aby to skorygować?
A. zniszczyć błędny dokument i wystawić nową
B. przekreślić błędny wpis i wpisać prawidłową wartość
C. wystawić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
D. wystawić fakturę korygującą
ROL.05 Pytanie 31
Organizacja i prowadzenie prz…
Obowiązek nałożony na mikrofirmy, dotyczący comiesięcznego przesyłania ewidencji VAT drogą elektroniczną na specjalną platformę skarbową, jest określany skrótem
A. VAT – 7
B. VAT – UE
C. VAT – Z
D. JPK_VAT
ROL.05 Pytanie 32
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik nie podejmuje samodzielnie decyzji, nie angażuje się w prace zespołu, ani nie ocenia działań swoich pracowników, dając grupie swobodę działania. Jaki styl kierowania grupą reprezentuje ten menedżer?
A. Konsultacyjny
B. Demokratyczny
C. Autokratyczny
D. Nieingerujący
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…
Do długoterminowych zobowiązań zalicza się
A. zobowiązanie wobec dostawcy
B. zobowiązanie z tytułu podatków
C. kredyt na krótki okres
D. kredyt inwestycyjny
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej.
Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?
Wskaźnik rentowności netto sprzedaży | Spółka 1. | Spółka 2. | Spółka 3. | Spółka 4. |
---|---|---|---|---|
4,2% | 3,6% | 2,8% | 4,5% |
A. Spółka 3.
B. Spółka 2.
C. Spółka 4.
D. Spółka 1.
ROL.05 Pytanie 35
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym surowcem używanym w cukrowniach w Polsce jest
A. rzepak
B. ziemniak
C. burak cukrowy
D. trzcina cukrowa
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 8 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 37
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką metodę kierowania stosuje się w firmie rzemieślniczej zatrudniającej 3 pracowników?
A. Macierzową
B. Wielofunkcyjną
C. Sztabowo-liniową
D. Liniową
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zajmuje się produkcją płatków owsianych. W miesiącu kwietniu wyprodukował 15 ton tego produktu, ponosząc następujące wydatki:
- zakup owsa 8 000,00 zł
- wynagrodzenie pracowników 9 000,00 zł
- energia elektryczna 5 000,00 zł
- inne koszty 8 000,00 zł.
Łączne koszty produkcji 1 kg płatków owsianych wynoszą
A. 1,00 zł
B. 2,00 zł
C. 3,00 zł
D. 4,00 zł
ROL.05 Pytanie 39
Organizacja i prowadzenie prz…
Rolnik sprzedaje swoje plony przedsiębiorcy, który je standaryzuje i odsprzedaje do zakładów przetwórczych. Jaką formę działalności gospodarczej to reprezentuje?
A. świadcząca usługi
B. reklamowa
C. wytwórcza
D. handlowa
ROL.05 Pytanie 40
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach podatkowej księgi przychodów i rozchodów zapisują w niej
A. operacje zyskowne i bezstratne
B. sprzedaż towarów, produktów i usług oraz wszystkie zakupy
C. przychody oraz koszty uzyskania przychodów
D. jedynie sprzedaż towarów, produktów i usług